Вуглецева сталь

Сталь, що містить до 1,7% вуглецю, називається вуглецевою.

Для ручного кування найбільше підходить подрібнювальна сталь з низьким вмістом вуглецю (від 0,1 до 0,3 %) та легуючих добавок (до 1 %). Це м’який і пластичний метал, який легко кується, добре зварюється, легко ріжеться і піддається хімічній обробці. Згідно з ДСТУ 380-71, поділкова сталь має марки від 0 до 6. У спеціальній літературі виробні сталі позначають літерами “Ст”.

Найчастіше для кованих виробів використовують маловуглецеву сталь марок СтО, Ст1, Ст2 і СтЗ, які добре гнуться, чудово піддаються зварюванню і не гартуються. Така сталь містить до 0,23% вуглецю. Зі сталі СтО виготовляють будівельну арматуру, огородження та інші конструкції малої міцності. Сталь Ст1 та Ст2 використовують для створення зварних конструкцій, фланців, болтів. Сталь СтЗ йде виготовлення залізничних милиць, цвяхів, болтів, гайок та інших металовиробів.

Середньовуглецева (конструкційна), сталь містить до 0,85% вуглецю. Таку сталь відрізняє гарна ковкість і гартування, але вона погано піддається зварюванню. У промислових умовах із неї виготовляють переважна більшість металевих виробів.

Для виробництва інструментів і частин механізмів, що піддаються значному зносу, використовують високовуглецеву або інструментальну сталь, що містить від 0,6 до 1,35% вуглецю. Така сталь важко піддається куванню і зварюванню.

Крім вуглецевої сталі, інструменти виготовляють із швидкорізальної сталі, яку маркують буквою “Р”, і шарикопідшипникової сталі, що позначається буквою “Ш”. Швидкорізальна сталь витримує велику температуру при високій швидкості різання, тому з неї роблять свердла по металу, токарні різці та фрези. Шарикопідшипникова сталь відрізняється високою міцністю та низьким коефіцієнтом тертя.