Поруччя для сходів у стилі модерн

Поруччя для сходів у стилі модерн

Розпашні ворота, паркани, перила сходів, балконні та камінні грати змінилися під тиском модерну. Він заполонив архітектуру, живопис та навіть вітражне мистецтво. Поява нового стилю дало друге життя художньому куванню. Пластичний і легкий метал ще раз довів, що має невичерпні можливості, обмежені фантазією дизайнера. У цьому стилі досі працює авторська майстерня кування «Артель», що створює витончені композиції для людей зі смаком.

Модерн – швидкоплинний стиль, що залишив незабутній відбиток на історії

Художні напрями формуються протягом століть, змінюючись і вбираючи все нові риси. Їхній час появи стає приводом для суперечок. Якщо їм характерні розмиті часові кордони, то модерн має чіткий період зльоту. Він виник 1890 року і активно використовувався до 1917 року. Не минуло й 30 років, як Європа змінилася.

Модерн, ар-нуво, югендстиль, сецесій, ліберті та тиффані — все це імена одного й того ж художнього напрямку. Багатоликий модерн заполонив Англію, поширився Європою і потрапив до Америки. У кожному куточку світу він залишив слід і отримав різні прізвиська. Де б він не був, його впізнавали за характерними рисами:

відсутність прямих ліній та кутів;
крихкі та повітряні елементи;
асиметрія в основі композиції;
упор на природний, а не на декоративний малюнок.
У роки свого існування модерн запекло боровся з еклектикою, вибиваючи своє місце під сонцем. Дворянські садиби прикрасили ковані вироби, у яких явно виділялася технічна та естетична лінія. У модерну багато використовували машинної праці. Це можна побачити за чіткими секціями поручнів для сходів, внутрішній простір яких заповнений квітами, вигнутими стеблами та листям.

Ще однією характерною рисою модерну став колір, із яким постійно експериментували. Чорні ковані вироби стали прикрашати елементами, забарвленими під золото і навіть під дерево. Майстри намагалися точно передати не лише форму, а й колір речей, у яких вони знайшли натхнення. Стандартні грати заграли новими фарбами завдяки стилізованим рослинам та квітам.

Ковані перила для сходів у стилі модерн

Художнє кування підкреслювало пластичні асиметричні лінії:

рослинними елементами;
ірисами, орхідеями та квітами з довгими стеблами;
стеблами цикламена, який у Європі прозвали «ударом бича» через його вигнуту форму у вигляді петлі;
лініями та завитками, що перетікають з одного в інший;
лініями, що імітують траву, що коливеться під подихом вітру;
вигинами, що нагадують форму «танцюючих» язиків полум’я;
волютами.
Ковані вироби — складні та різнопланові композиції з криволінійними контурами, плавними переходами та об’ємними вставками декоративних елементів. Поруччя в стилі модерн встановлюють усередині та зовні будівлі.