Класифікація ковальського інструменту

За призначенням ковальський технологічний інструмент для ручного кування поділяється на основний, допоміжний та вимірювальний.

Основним інструментом називається такий, за допомогою якого заготівлі надають форму та розміри, що відповідають кресленню на поковку. Розрізняють опорний, ударний, накладний, підкладний, пробивний та парний інструменти.
Опорним інструментом є ковадлі, шпераки та нижні бойки молотів.
Ударним інструментом є кувалди, молотки-ручники та верхні бойки молотів.
Накладний інструмент накладають або встановлюють на заготівлі та кувалдою або верхнім бойком молота ударяють по ньому. За допомогою цього інструменту розрубують заготівлю, одержують поковку необхідної форми та пригладжують поверхні поковок. До нього відносяться: зубила, набійки та прасування, ковальські сокири, обсічки, перетискання, обтискання та розкочування.
Підкладний інструмент встановлюють на ковадло (або підкладають під заготовку), на нього накладають заготовку і розрубують, кують або згинають. В результаті виходить кування необхідної форми. Він як би змінює профіль лиштви ковадла. До нього відносяться: підсічки, нижні, спеціальні пристосування, гвоздильні та форми при ручному кованні, клинові підкладки та підкладні штампи при куванні на молотах.
Парний інструмент складається з наступних пар інструментів: підбоєк-верхників і підбоєкнижників, обтискачів верхніх і обтискачів-нижників.

Пробивний інструмент – пробійники (борідки) і прошивки. При пробиванні отворів на молотах із цим інструментом застосовують підставки, надставки

Допоміжний інструмент та пристосування застосовують для захоплення, транспортування, повороту та підтримки заготовок під час кування та при виконанні інших операцій, а також для полегшення праці ковалів До нього належать різні види кліщів, пристосування та засоби малої механізації при ручній
Кування та кування на молотах.
Вимірювальний інструмент призначається для розмітки та вимірювання розмірів заготовок. Їм вимірюють і контролюють розміри поковок у процесі кування та готових гарячих або холодних поковок. До нього відносяться Лінійки сталеві, складні метри, рулетки, штангенциркулі та ін. Цей інструмент застосовується як при ручному, так і при кованні на молотах.
Крім цього, ковальський інструмент та пристосування поділяються на універсальні та спеціальні.
Універсальний інструмент та пристрої використовуються для різних за формою та розмірами поковок.
Спеціальний інструмент і пристрої застосовують тільки при виготовленні великих партій поковок одного типорозміру.