Основні моменти кування

Холодний спосіб кування
Таким чином, у процесі холодного зварювання жодних ударів молота не виконується. Тому, щоб освоїти майстерність, головне розібратися, як працюють різні інструменти або верстат. Крім того, потрібно вміти поводитися зі зварювальним апаратом.

Гарячий спосіб кування

осаду. полягає у збільшенні поперечного перерізу заготовки шляхом ударів молота;
витяжка. дозволяє збільшити довжину заготівлі шляхом зменшення її перерізу. ця операція може виконуватися за допомогою молота, так і шляхом прокатки заготовки між валами;
гнучка. суть цієї операції полягає у наданні заготівлі загнутої форми. для цього використовують фасонні молотки, ріг ковадла та кондуктори;
скручування. ця операція дозволяє скручувати деталь навколо своєї осі. принцип нагадує холодне кування — заготівля фіксується в лещатах і провертається. однак, на відміну від холодного кування, гарячий спосіб дозволяє виконати локальне нагрівання, і таким чином зробити скручування лише на окремій ділянці деталі;
насічення малюнка, розрубування, набивання рельєфу. всі ці прийоми відносяться до художнього кування і виконуються за допомогою зубил. розсічені ділянки деталі можуть скручуватися, сплющуватися тощо.
До гарячого кування відноситься ще й так зване вільне кування. Однак цей процес здійснюється в заводських умовах на спеціальних пресах і передбачає обробку багатотонних заготовок. Тому до кування у традиційному розумінні цього слова подібна обробка металу не має жодного стосунку.
Треба сказати, що в процесі гарячого кування важливо не тільки навчитися обробляти метал, а й розбиратися в температурних режимах. Як я вже сказав вище, чорні метали нагріваються до температури 800 до 1250 градусів.
Так як термометр виміряти температуру неможливо, необхідно орієнтуватися за кольором. Для цього слід запам’ятати, що при розігріві до 800 °C метал стає світло-вишнево-червоним. При підвищенні температури метал змінює свій колір від світло-червоного до помаранчевого та світло-жовтого (1250 °C)