Інструменти для гарячого кування металу

При гарячому кованні метал попередньо розігрівають, щоб зробити його м’яким та пластичним. У такому вигляді йому легше надати гарної еластичної форми. Базовими інструментами в даному випадку будуть:

молот,
щипці та кліщі,
горн,
ковадло,
бочка із водою для охолодження металевих заготовок.
Молот Необхідну форму виробу коваль надає за допомогою молотів. Вони можуть відрізнятися за формою та вагою. Найчастіше використовують молоток із закругленим бойком – сталевою головкою циліндричної форми, або важку кувалду. Рукоятки цих інструментів зазвичай виготовлені з дерева.

Щипці та кліщі Наступний інструмент – кліщі. Вони служать для фіксації розпеченого заліза і також мають різноманітні форми та розміри. Перш ніж розпочати роботу над певним нестандартним виробом, майстер виготовляє для нього спеціальні щипці.

Для нагрівання заготовок застосовують ковальський горн. Він складається з топки для вугілля та важеля, що з’єднується з хутром. Коваль, повертаючи важіль, подає до робочої камери повітря під тиском і розпалює вогонь. Залізні заготовки викладаються поверх вугілля та швидко розігріваються. В даний час Ковальський горн також існують і інші пристрої для нагрівання металу, які працюють на нафтовому або газовому паливі. У кузнях над горном встановлюються витяжки, які відводять дим і пил, що утворюються в процесі обробки заліза.

Практично всі види робіт виготовляються на ковадлі – сталевій плиті, яка найчастіше кріпиться на дерев’яній колоді. Ковадла Вона є твердим залізним блоком, який служить опорою для кування металу. Конічна форма однієї зі сторін ковадла використовується для згинання заготовок. Ця конструкція для обробки заліза вважається найміцнішою та стійкою. Її вага іноді сягає кількох сотень кілограмів.

Від технічної оснащеності кузні залежить кінцевий вид виробів, що виготовляються. Використання механічних молотів та гідравлічних пресів дозволяє прискорити виробничий процес, що дозволяє створювати складніші вироби.