Утеплення фасадів, матеріали і технологія

За останні роки ціни на всі види енергоносіїв, а значить і тарифи на комунальні послуги в Україні зросли настільки, що стали непосильним фінансовим тягарем для більшості її населення. У ситуації, що склалася громадяни країни вимушені шукати вихід, щоб мати можливість пережити холодну пору року в прийнятних умовах, не кажучи вже про комфорт. Таким виходом може стати збереження тепла за рахунок ретельного утеплення своїх жител.

Попит на утеплення житла в Києві та інших містах і населених пунктах України постійно зростає. Особливо актуальним і затребуваним є утеплення фасадів як приватних будинків, так і багатоквартирних висоток. І це цілком зрозуміло, адже через зовнішні стіни втрачається до 40% тепла. Їх якісне утеплення вирішує половину завдання.

Матеріали для утеплення фасадів

Для зовнішнього утеплення стін в Україні найбільшою популярністю користуються екструдований і спінений пінопласт (пінополістирол), а так само мінеральна вата, вироблена як на основі синтетичного, так і натурального волокна.

Пінопласт менш екологічний, достатньо пожежонебезпечний, має низьку паропроникністю і невисокими звукоізоляційні характеристики. Тим не менш, він є чудовим теплоізолятором і при цьому має невисоку вартість. Ціна на утеплення фасаду пінопластом доступна широким верствам населення, чим і пояснюється його широка популярність.

Мінвата істотно перевершує пінопласт за деякими характеристиками. Вона набагато екологічніше, не горюча, паропроницаема і є хорошим звукоізолятором. Однак вартість її набагато вище, ніж у пінопласту, і далеко не кожен житель України може оплатити таке утеплення.

Технологія утеплення фасаду пінопластом така:

1. Очищення стіни від розчину, бруду і пилу.

2. Фрезерування підстави.

3. Закладення тріщин і дефектів фасаду.

4. Грунтовка підстави під утеплення.

5. Кріплення стартового профілю.

6. Нанесення клею на пінопласт.

7. Приклеювання листів пінопласту до фасаду будівлі.

8. Додаткове закріплення листів пінопласту за допомогою дюбелів.

9. Установка підсилюють кутових елементів.

10. Покриття пінопласту захисно-декоративним шаром.

11. Створення фактурної поверхні на захисному шарі.

В результаті проведених робіт досягається не тільки основна мета щодо збереження тепла, а й вирішується цілий ряд супутніх завдань. Однак домогтися максимальної ефективності на всіх етапах технології під силу тільки висококваліфікованим фахівцям профільних бригад. Економія на кваліфікації робітників неминуче обернеться швидкими серйозними проблемами і втратою вкладених коштів.